Lions ungdomsutbyte

Youth Exchange

Ungdomsläger- och ungdomsutbytesprogram

Gemenskap över gränserna

- Det har varit givande att upptäcka att man kan förstå varandra även om man inte talar samma språk.

Yu Watakabe och Sugako Honda berättar för tolken vad det är de mest av allt kommer att minnas av deras vistelse på Lions internationella ungdomsutbyte på Camp Lyse. De reser hem efter en fyra veckor lång vistelse i Sverige och med adressboken fylld av mailadresser.

– Tur att det finns mail, vi kommer hålla kontakten med många av dem vi träffade i Sverige, säger Yu.

Yu Watakabe från staden Nagoya och Sugako Honda från Kagoshima i Japan är båda 17 år. De sökte till Lions ungdomsutbyte för att de ville lära sig engelska. Ingen av dem kände till Lions tidigare utan det var genom skolan och i sökandet efter stipendier som de kom i kontakt med Lions. Det är Lions Club Nagoya Kita som bekostat Yu´s resa till campen i Sverige och det är LC Kanoya som sänt Sugako.

- Anledningen till att jag sökte till Sverige var att jag ville lära mig engelska och så ville jag komma till den svenska naturen. Jag hade hört att Sverige har en sådan vacker natur och kultur, säger Yu.

- Jag hade hört talas om att ni i Sverige har ett bra välfärdssystem, bland annat att utbildning är gratis i Sverige – otrolig – inflikar Sugako, jag ville se välfärdssystemet.

De båda flickorna har också på sitt sätt fått tillfredsställa det de ville. Yu genom att självmant gå till ett lantbruksuniversitet i närheten. Där fick hon i den fagra sommarhagen leda runt en ko och fick en guidning på lantbruksuniversitetet. Sugako fick komma på studiebesök till ett svenskt ålderdomshem.

Ingen av flickorna har varit i Europa tidigare. Deras första intryck är att det är behagligt och svalt i Sverige – även om det för svenska mått mätt är en varm sommar. Andra intryck är att svenskarna äter ofta och mycket, i Japan är det 3 mål mat som gäller: frukost, lunch och middag. Att vi i Sverige stoppar i oss en fika med kaffebröd och mellanmål är för dem främmande. Ytterligare en sak som slog Yu och Sugako var att det finns Suzhi att äta i Sverige, det hade de inte förväntat sig.

– Den är god om än lite annorlunda än i Japan, säger Yu.

Vad är det som är annorlunda?
– Det serveras Jasminte till, i Japan är det grönt te.

De båda har varit i Sverige i totalt fyra veckor, först en vecka hos varsin värdfamilj i Orust och Uddevalla, sedan två veckor på själva Camp Lyse – där det var 29 ungdomar från 17 olika länder samtidigt – och sedan en vecka tillsammans i en ny värdfamilj.

- För oss som värdfamilj har det varit jättespännande att få lära sig om deras kultur. Jag tycker inte det är någon större skillnad på dessa två flickor och ungdomar i Sverige – i stort. De är dock med svenska mått mätt väldigt blyga och försiktiga, säger Gudrun Rytterlund-Nordström, LC Valle, som flickorna bott hos sista veckan.

Hennes man Ola Nordström fyller i:
- Det som slår en är just att vi människor är ganska så lika.

Yu och Sugako kände inte varandra innan de kom till Sverige.
– Det är bara 1,5 timmes resa med flyg mellan oss i Japan. Och så finns det ju e-post, vilken tur, avslutar de.